עוגת גבינה מתאימה לכל אירוע. היא הכוכבת של חג השבועות, היא מתאימה חמה או קרה, היא משתלבת נהדר עם שוקולד מתוק או קולי פירות חמצמץ, היא חגיגית ומלכותית ופופולרית בכל העולם. בעוד שעוגת גבינה קרה פשוטה ביותר להכנה, והסוד שלה הוא ברביצה ממושכת במקרר או במקפיא עד שהתערובת תתייצב, עוגת גבינה אפויה היא כבר דבר אחר לגמרי.
עוגת גבינה מרשימה תהיה זו שתקבל גוון שחום קל מבחוץ ותהיה יציבה ונימוחה מבפנים, זו שתתפוס גובה באפייה, זו שתראה כאילו נלקחה מתוך תפריט הבית של קונדיטוריה יוקרתית. כדי להצליח לאפות את העוגה המושלמת, אספנו עבורכם כמה טיפים מנצחים.
תוכן עניינים
שלב ראשון – המתכון
מתכון מנצח לא מחליפים! הכוונה היא לחומרים המופיעים במתכון כמובן. אפייה ובישול הם סוג של תהליך כימי שבו בסופו של דבר מתקבלת מנה טעימה, אכילה ואם עושים הכול נכון, אז גם מרשימה. באפייה הדיוק חשוב שבעתיים. כמויות, מצרכים ואפילו סדר העבודה חשוב ביותר ועשוי להשפיע על התוצאה הסופית, לכן חשוב מאוד לקרוא את ההוראות ולציית להן.
אפיית עוגת גבינה, במיוחד אם זו הפעם הראשונה, מצריכה דיוק, ולכן זה לא הזמן להחליף מצרך אחד באחר, לשנות כמויות, זמנים וכדומה. כדי לקבל את עוגת הגבינה המושלמת ביותר, הטיפ הראשון הוא לעבוד לפי ההוראות.
שלב שני – בחירת התבנית לעוגה
עוגת גבינה גבוהה ותפוחה היא המטרה הסופית עוד לפני שנכנסים לסופר לרכוש את המוצרים הדרושים. כדי להשיג את הגובה, יש לאפות את העוגה בתבנית קפיצית עגולה, שאותה יש לשמן היטב! הבחירה בתבנית קפיצית נובעת מהצורך להפריד את העוגה מהתבנית בקלות ובלי לפגוע במרקם.
אם רוצים עוגה גבוהה במיוחד, ניתן להשתמש בסיר ג'חנון. זה הסיר שגם טובי האופים לעיתים בוחרים בו. היתרון שלו הוא בגובהו, ובכך שהוא אטום. כך הבלילה אינה נוזלת בין החריצים ואינה נשפכת החוצה כאשר היא תופחת. אם משתמשים בסיר ג'חנון, חשוב לשמן אותו היטב עד הקצה העליון, ולא לנסות לשחרר את העוגה ממנו עד שהיא קרה לחלוטין.
שלב שלישי – ערבוב המרכיבים אחד אחד
התבנית משומנת, התנור מתחמם והחומרים הוכנסו לקערה. בשלב הזה חשוב לוודא כי הבלילה חלקה ואחידה. הדרך הטובה לעשות זאת היא לערבב היטב מרכיב אחד, לפני שמוסיפים מרכיב נוסף, כך מצמצמים עד כמה שניתן את הופעתם של "כיסי קמח" לא נעימים, גושים גדולים שלא מתערבבים עד תום.
במקרה שבו הבלילה עדיין אינה חלקה, ניתן להעביר אותה במסננת. גושים גדולים אשר יישארו במסננת ניתן לנסות לסנן באמצעות מעיכה בכף, ומה שלא הצליח לעבור – עדיף שיישאר בחוץ. יחד עם זאת, מומלץ שלא לטרוף את הבלילה יתר על המידה, שכן פעולה זו מכניסה אוויר לתערובת ויוצרת סדקים במהלך האפייה.
טיפ נוסף רגע לפני שמכניסים את הבלילה לתנור שחומם מראש, הוא להניח את תבנית העוגה בתוך תבנית עם מים וכך להכניס לתנור. אדי המים יגרמו לעוגה להיות נימוחה ועסיסית יותר, והביס יהיה מושלם.
שלב רביעי – אפייה ללא הפרעה
בשונה מעוגות אחרות, עוגת גבינה דורשת הרבה סבלנות והרבה זמן. האפייה של עוגת גבינה נעשית בטמפרטורה נמוכה יחסית ולמשך זמן ארוך יותר, ורצוי מאוד שלא לפתוח את דלת התנור ולנעוץ בה קיסם כדי לוודא שהיא מוכנה. אף על־פי שזו עוגת שבועות האולטימטיבית, היחס אליה הוא כאל נרות שבת – אלא לראותה בלבד.
אז מתי יודעים שהעוגה מוכנה? כאשר השוליים שלה מתחילים להיפרד מהתבנית. זה קורה כאשר העוגה נאפית והבלילה מתחילה להתייצב, והיא מתרחקת ונפרדת מדפנות התבנית וזה הסימן שהיא מוכנה ליציאה. נעיצת קיסם תסדוק את המעטה השחום ורצוי להימנע מכך.
לאחר הוצאת התבנית מהתנור יש להפריד בעדינות באמצעות סכין, את העוגה מהדפנות, מן הקצה העליון של התבנית ועד לתחתיתה, ולהשאירה בתבנית בטמפרטורת החדר למשך כמה שעות עד שהיא מתקררת לחלוטין.
כיוון שעוגה זו מצריכה שלבי הכנה רבים ופרק זמן ארוך, כדאי להכינה אפילו יום מראש, כדי שלא לזרז תהליכים ולפגוע בתוצאה הסופית.
במקרה של עוגה גבינה, הסבלנות אכן משתלמת, שכן כל המתמידים והמקפידים על כללי הטקס באפיית עוגה מפונקת אך נפלאה זו, יזכו בפרוסה מושלמת הן בנראות שלה והן בטעמה.
קרדיט תמונה pixabay